Buğday Derneği’nin yürüttüğü Tohum Takas Ağı’nda Sonbahar 2012 – Sonbahar 2013 dönemini Eylül başı itibariyle başarıyla sona erdirdiğimizi geçtiğimiz haftalarda paylaşmıştık.
2013 – 2014 Dönemi için Dernekler Masası’na yeni başvurumuzu yapma hazırlıklarının son aşamasında olduğumuz şu günlerde, geçtiğimiz yılın kısa bir hikayesini paylaşmak istedik.
Geçtiğimiz dönemde Adım Adım Oluşumu’nun yaşam dostu koşucularının topladığı bağışlarıyla yürüttük projemizi. En az 20 farklı yerel tohumun gerekli analizlerden geçirilerek sisteme kaydedilmesi, ve çiftçiler arası takas yoluyla ekim alanlarının genişletirilerek tohumluk üretimiydi amacımız.
Toplamda 27 yerel tohumu sisteme dahil ederek amacımızı %140 oranında gerçekleştirdik!
Biri Ocak ayında, diğeri ise Temmuz’da yaptığımız Çiftçi Eğitim ve Buluşma toplantıları da son derece verimli geçen, yeni çiftçilerimizin ağımıza katıldığı, tohumdan tohuma süreç ve yerel tohumlar konusunda ortak bilgi haznemizin paylaşarak çoğaldığı, büyüdüğü etkinlikler oldu.
Sistemimize yeni katılan çiftçilerle birlikte, kayıt altına aldığımız yerel tohum sayısı 36’ya ulaştı. Bu da geçen seneye göre %60’lık bir artış demek.
Tohum Takas Ağı’na üye çiftçilerin envanterindeki yerel tohum sayısı ise 60’ı geçti.
Bu sene, hem Tohum Takas Ağı için, hem de ülkemiz, hatta belki de dünya için bir çok yeniliği hayata geçirdiğimiz, modelimizi tam anlamıyla oturttuğumuz bir sene oldu. Bunları şöyle bi’ sıralarsak…
· İster şehirli, ister çiftçi; ister geçimlik ister ticari üretim yapan her yerl tohum dostunun gücü ve zamanı oranında yer alabileceği, 3 ana paydaşlı bir modelioturttuk. Tohum Takas Ağı’nın hızla ve ama son derece sağlıklı büyümesini sağlayacak bu modelin ayrıntılarını Yasasintohumlar.org sitemizdeki şema ve açıklamadan öğrenebilirsiniz.
· Çiftçiler, uzmanlar ve Buğday Derneği’nin ilgili yetkililerinden oluşan Tohum Takas Ağı Yönlendirme Komitesi’ni kurduk. Komite toplam 3 toplantı yaptı, Temmuz’da yaptığı toplantıyla Buğday Derneği Tohum Takas Ağı Yönlendirme Komitesi Ana Metni‘ne son halini vererek yayınladı.
· Bu yıldan itibaren, envanter altına alarak takas yoluyla çoğaltılmasına başladığımız tohumların virütik, fungal ve bakteriyel analizlerini de, alanında uzman üniversite kurumlarıyla işbirliği dahilinde başladık. Bugüne kadar 36 tohuma toplam 118 test uygulattık. Test sonuçları sağlıklı çıkan tohumları takas ederek paylaştık.
· Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz Çiftçi Buluşması’nda Türkiye ve hatta dünya için bir ilk olan çevrimiçi tohum envanteri veritabanını açtık. Buğday Derneği’nin özkaynaklarıyla yürüttüğü bir çalışma olan veritabanı şu anda sadece çiftçilerimize açık, ancak 2013’ün son haftalarında bu sistemi şehirdeki evlerinde yerel tohumlarla balkon bahçeciliği yapmak isteyenler dahil olmak üzere tüm kamuya açacağız. Veritabanımızın esas başarısı ise şu oldu: Her tohumun kayıt altına alınan ve tüm özelliklerinin paylaşıldığı formların takip edilmesi, elinizdeki tohumun geçmişe dönük tüm seceresini “bir tık”la öğrenebiliyor olmamız… Üstüne üstlük, veritabanı bilgisayar ve internet kullanımına ayıracak pek vakti olmayan çiftçilerimizden de tam not aldı ve daha ilk günden aktif olarak kullanılmaya başlandı!
Bütün bunların yanı sıra onlarca atölye düzenledik, yerel tohumlar, kırsal yaşam ve tarım konusunda, yaşamı savunanlarla bir çok etkinlikte bir araya gelerek yerel tohumları anlattı. 10’a yakın radyo programına katıldık, çeşitli yazılı medya kuruluşlarına röportajlar verdik,çocuklarla buluşup tohumu ve geleceğimizi anlattık.
Daha detaylı bilgilere yasasintohumlar.org sitesinden ulaşabilirsiniz.
Yeterli değil, biliyoruz. Hele bugün dünyanın geldiği noktada, yapılması gereken o kadar çok şey var ki!
İşte tam da bu noktada, hepinize teşekkürü sadece bir görev bilmiyor, yorgun ama doygun bir gülümsemeyle “Sağolun!” demekten büyük zevk duyuyoruz.
Tohum Takas Ağı, kendini tohumlara vakfetmiş çiftçilerimizin, Buğday Derneği’ni destekleyen sizlerin, hepimizin ortak çalışmasıyla, emeğiyle, katkısıyla hayat buldu, filizlendi, kök saldı.
Yeni dönemde de Adım Adım’la tohumlarımız için koşacağız. Sizi de bekleriz.
İlk adımlarınızdan biri, misal, Buğday Derneği’ne üye olmak olsun.
Geleceği beraber kuralım.