Çiftçi Buluşması’na Rekor Katılım!
Bu sene üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz “Çiftçi Eğitim ve Buluşması”, yine Yalova’daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde ve rekor katılımcı ile gerçekleşti.
Çanakkale, Kırşehir, Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Zonguldak gibi farklı bölgelerden toplam 47 katılımcıyı biraraya getiren buluşma, 3 günlük bir takvimde yoğun bir şekilde ve katılımcılığı öne çıkararak gerçekleşti. Toplantıya Tohum Takas Ağı üreticilerinin yanısıra UNDP GEF-SGP Küçük Destek Fonu’yla yürütülen Doğal ve Yerel Ürüne Aracısız ve Güvenli Ulaşım projesi kapsamında Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇAYEK) üreticilerinin de katılımı sağlandı.
İlk gün yerleşme ile başlayan buluşma, ikinci gün Buğday Derneği Eş Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu’nun; yerel tohumların mevcut durumu ve önemi ile ilgili sunumuyla başladı. Sonrasında Tohum Takas Ağı’nın işleyişi ile ilgili bilgilendirme ile devam etti. Enstitü görevlilerinden ve aynı zamanda Danışmanlar Kurulu üyemiz olan Dr. Gülay Beşirli ve Dr. İbrahim Sönmez hocalarımızın teknik eğitimi ve katkısı, ikinci gün öğleden sonraki oturumda akşama kadar devam etti ve yoğun ilgi gördü. Her iki akşam da ayrıca yemek sonrası bilgi ve deneyim paylaşımını içeren toplantılarımız samimi bir havada devam etti. Birbirini daha önce hiç görmemiş, belki de hiç görme şansı bulamayacak fakat aynı ideallerde benzer yöntemlerle farklı yörelerde üretim yapan üreticilerimiz bir yandan gönül bağını güçlendirirken bir yandan da üretim teknikleri pratikleri, geleneksel yöntemler ve bölgelerinde yaşadıkları sorunlar ve bunlara ürettikleri çözümleri “açık kürsü” yöntemiyle aralarında konuşma ve paylaşma fırsatı buldu.
Son gün de yerel tohumdan elde edilen doğa dostu ürünlerin kullanıcıyla (türetici kelimesini kullanmak da uygun olur) buluşturan alternatif gıda erişim yöntemleri ve pratikteki uygulamalarına değinildi. Bu kısımda Çanakkale, Beşik Köyü’nden üretici Cem Birder; Katılımcı Onay Sistemi’nden bahsetti. Sonrasında Buğday Derneği Kırsal Ağlar Koordinatörü Berkay Atik ÇAYEK oluşumunun Çanakkale’deki Topluluk Destekli Tarım deneyimlerinden ve Buğday Derneği’nin TaTuTa projesinden bahsetti.
Üçüncü günün sonunda Enstitü’deki organik tarım parselleri gezisini takip eden öğle yemeğiyle birlikte, tüm üreticiler, yerel tohumu tercih eden böyle bir toplulukta birlik olmanın heyecanıyla yeni tohumlar ekmek için birbirlerine söz vererek bir sonraki buluşmada karşılaşmak umuduyla ayrıldılar!